Unity in art

Stedelijk Museum Breda

assignment
Create unity in the new Stedelijk Museum Breda. Plan the 'spatial' wedding' between the museum of the Image (MOTI) and Breda’s Museum.
results

We totally agree with Stedelijk Museum Breda: "Team Claessens Erdmann has made one connecting design for entrance area, café, shop and two exhibitions. A unique approach with a convincing result".

Within the available time of (only) six months, the composition of the exhibitions and the design were delivered.

To meet the highly qualified requirements for the art pieces, we developed a toolbox of presentation tools

assignment
Stedelijk Museum Breda is the museum for the city’s heritage and history and for contemporary visual culture. It was created by a merger of Breda’s Museum and the Museum of the Image (MOTI). Stedelijk Museum Breda asked us to create unity in the new Stedelijk Museum Breda or better said: plan the spatial wedding between the museum of the Image (MOTI) and Breda’s Museum. We did this for the permanent exhibition and the entrance areas including the museum café and museum shop.
our approach
Within the context of the existing historic building Oudemannenhuis de Beyaard, we renewed the interior of the museum: the entrance area, the museum café with museum shop and both the permanent and temporary exhibition including its graphic design.
six months time for design and construction
six months time for design and construction
Due to the available time (6 months for design and construction) the composition of the exhibitions and the design has been elaborated simultaneously. In order to facilitate this and to meet the different requirements for the art pieces, a toolbox of presentation tools has been developed. The principle for this toolbox was a restrained design language and a subtle detailing, all in favor of the works of art. The basis of this toolbox is also used for the temporary exhibition.
a new design language
a new design language
To give the museum a clear identity we developed a design language with respect for the existing interior elements. The two original counters in the entrance area and the restaurant feature a wooden frame. This frame is also used to give the museum shop a wall presentation and for new presentation furniture. We raised the café floor for a beautiful view outside.
nice to know
We worked with two great partners on this project. Hypsos was responsible for the implementation and Hans van Heeswijk architecten took care of several sustainability improvements.

team

Lieke Genten
architect & interior architect | partner
Verena Hauschke
graphic designer

visit this place?

Visiting Breda is always a good idea. Combine it with a visit to the museum to learn everything about the city. You will see the highlights of what the museum has collected for you over a hundred years. This also includes contemporary art. In this way you will discover more about life in the city then and about what is happening now.

related projects


Vincent's studio
Van Gogh bookstore

Van Gogh to go
Van Gogh Museum Shop