→ projecten → Stedelijk Museum Breda

Eenwording in kunst.

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is het museum voor erfgoed en geschiedenis en actuele beeldcultuur van de stad Breda. Het museum komt voort uit een samenvoeging van het Breda’s Museum en MOTI, Museum of the Image.


vraag

Creëer eenheid in het nieuwe Stedelijk Museum Breda of anders gezegd: arrangeer in ruimtelijke zin het huwelijk tussen het museum of the Image, MOTI en Breda’s Museum.

ons antwoord

Binnen de context van het bestaande historische Oudemannenhuis de Beyaard vernieuwden we het interieur van het museum: het entreegebied, het café met museumwinkel en zowel de vaste als tijdelijke tentoonstelling inclusief de grafische vormgeving daarvan.

Omwille van de beschikbare tijd (6 maanden voor ontwerp en realisatie) zijn de samenstelling van de tentoonstellingen en het ontwerp gelijktijdig uitgewerkt. Om deze gelijktijdigheid te kunnen faciliteren en om aan de verschillende eisen voor de kunststukken te voldoen, is een toolbox van presentatiemiddelen ontwikkeld. Hierbij waren terughoudendheid in design ten gunste van de kunstwerken en een subtiele principe detaillering de basis. Voor de tijdelijke tentoonstelling zijn de basisprincipes uit deze toolbox gebruikt.

Om het museum een duidelijke identiteit te geven is met veel respect voor de bestaande architectuur een nieuwe vormentaal ontwikkeld die overal is doorgevoerd. De twee originele balies in het entreegebied en het restaurant zijn voorzien van een houten frame. Dit frame is ook gebruikt om de museumshop een wandpresentatie te geven. Daarnaast zijn nieuwe losse presentatiemeubels voor de shop ontworpen en is in het café de vloer verhoogd voor meer uitzicht naar buiten.

zes maanden tijd voor ontwerp en realisatie

resultaat

Zoals het Stedelijk het zelf heeft verwoord: "Het team van Claessens Erdmann heeft één verbindend ontwerp gemaakt voor entreegebied, café, winkel en twee tentoonstellingen. Een unieke benadering met een overtuigend resultaat".

een nieuwe vormentaal met respect voor het bestaande

leuk om te weten

We werkten voor dit project samen met twee geweldige partners. Hypsos zorgde voor de uitvoering en Hans van Heeswijk architecten was verantwoordelijk voor de verduurzaming van het gebouw.

meer weten?

Bel of mail Freek
+31 20 4280000
freek@c-e.design

Related