→ projecten → Art Prison

Hoe een verlaten Siciliaanse vesting opnieuw ontdekt wordt

Art Prison

Voor de kust van Sicilië ligt het kleine eiland Favignana. Daar, gelegen op een bergtop boven een vissersdorp, ligt het fort van Monte Santa Caterina, al sinds een eeuw een verlaten gevangenis. Doordat het grotendeels omgeven is door rotsen en vegetatie, straalt de plek zowel eenzaamheid als rust uit.
Nu het eiland Sicilië een populaire toeristenbestemming is geworden, heeft de Young Architects Competition in samenwerking met het Italiaanse regio bestuur een design-competitie uitgeschreven om dit prachtige complex een nieuwe verschijningsvorm te geven. De competitie kreeg de naam Art Prison.


vraag

Deelnemers aan de wedstrijd krijgen de vraag het Fort van Santa Caterina te transformeren tot één van de meest toonaangevende centra voor hedendaagse kunst van het Middellandse Zeegebied.
Het nieuwe fort moet “een verheven plek zijn" van ontmoeting, cultuur en creativiteit waar kunstenaars de gelegenheid krijgen om te ontspannen en te genieten op een onaangeroerde plaats. Het eiland wordt een spirituele plek voor kunstenaars, creatief talent en nieuwsgierige mensen die mentaal en spiritueel geïnspireerd willen worden.

ons antwoord

Landschapsinterventie: verbetering van de bereikbaarheid van het fort door het aanbrengen van zowel een trap als een roltrap of lift die linkt met het Marina-plein. Een virtuele rechte lijn als kortst mogelijke route die het laagste (begin)punt van het voetpad en de ingang van het Fort verbindt.

Renovatie van het fort: Iedereen is welkom binnen de bestaande historische muren. Het fort zelf biedt onderdak aan een museum voor kunst, de hoofdfunctie van het Arts Centre, maar ook voor culturele activiteiten.
Op het dak een café met panoramisch terras: hier eindigt de ‘vesting-belevenis’ en beweeg je je naar de prachtige uitzichten en culinaire hoogtepunten van de regio. Het gebouw herstellen we in de oorspronkelijke staat, waardoor de natuurlijke kleuren en materialen zichtbaar zijn en blijven. Deze gerenoveerde
ruimtes worden 'overspoeld' door de zogenoemde 'morphing walkway': een looppad dat iets bovenop de oude vloer ligt en bezoekers door het complexe gangenstelsel gidst.

De geometrie van de nieuwe gebouwen is gebaseerd op de blauwdruk van het fort en is het resultaat van een creatief proces dat de volumeverhoudingen en ruimtewaarden omkeert. Het doel is om de geometrische kenmerken van het fort te verkennen en te onthullen met een nieuw perspectief, waarbij oude en nieuwe architecturen met elkaar worden verbonden en intrinsiek aan het landschap worden gekoppeld.

resultaat

Een fort binnenstebuiten. Majestueus in haar aanwezigheid. Puur in haar omgeving. Een overzicht van de stad in haar voetsporen, teruggetrokken in eigen eenzaamheid op de top van de heuvel.
Een gebouw dat vele levens heeft geleefd en dat nog een nieuw leven moet beginnen. Een Arts Center is de voorgestelde nieuwe bewoner om nieuw leven te blazen in en rond het fort van Santa Caterina.
Ons leidende principe: de lokale waarden, het prachtige landschap en het bestaande pad te behouden en vooral het voortbestaan van het fort te vieren.

leuk om te weten

We wonnen de competitie niet, maar we waren dichtbij. Uit meer dan 500 deelnemers kwam Claessens Erdmann als zesde uit de bus. Daarnaast werd onze inzending beloond met een eervolle vermelding van de bekroonde jury. Op beide resultaten zijn we bijzonder trots.

Meer weten over onze inzending?

Mail Rita (rita@c-e.design), zij kan en wil je er alles over vertellen.